0

Metni okuduğum video:

1888 senesinde Ramazan ayı mayıs ayının ortasında başladığı için Mekteb-i Mülkiye sınavlarının da bu ayda olması nedeniyle Mülkiye öğrencileri Ramazan ayına nedeni ile sınavlarının bayramdan sonraya ertelenmesini talep etmişler. Bu mübarek ayda talebelerin sınavlarından dolayı dinî vecibeleri lâyıkı ile yerine getirebilemeyecekleri ifade edilmiş. Mekteb-i Mülkiye’de ayrıca Hristiyan öğrencilerin de bulunduğu ve Müslüman talebelerin sınavdan geri kalmamak adına sınav günleri oruç tutmama ihtimallerinin olduğu öne sürülmüş. Bu durumu ise padişahın uygun görmeyeceği nedeni ile sınavların ertelenmesinin hem dinî vecibelerin yerine getirilmesini hem de talebelerin derslerinden geri kalmayacaklarını sağlayacağı İkinci Kâtip Kadri imzası ile arz edilmiş.

Mülkiye öğrencileri bu talepte ne kadar etkili oldular sadece bu belgeden bilinmez ama öne sürülen şartların çok makul olduğu açık. Mülkiyeliler diplomasiye erken başlamışlar

Ramazan Ayında Sınav Olmak İstemeyen Mekteb-i Mülkiye Talebeleri / 1888 – Talha Hızal Arşivi

 

Talha Hızal
1990 senesinde Tarsus’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya ve Aydın’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü 2013 senesinde bitirdi. 2014-2015 senelerinde Harp Akademisi Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Harp Tarihi ve Strateji bölümünden özel öğrenci statüsünde yüksek lisans dersleri aldı. 2015 senesinde başladığı yüksek lisans eğitimini 2018 senesinde Prof. Dr. Hasip Saygılı danışmanlığında hazırladığı “Menteşe (Muğla) Sancağında Eşkıyalık (1914-1918)” adlı tezle tamamladı. 2013 senesinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enstitü İstanbul İSMEK bünyesinde Osmanlı Türkçesi Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Osmanlı Diplomatikası, İstanbul şehir tarihi ve kültürü, Cihan harbinde eşkıyalık ve casusluk, harp tarihi, asayiş tarihi gibi konular hakkında araştırmaları mevcuttur. Halen ismini taşıyan YouTube kanalında farklı dönemlere ait Osmanlı Arşiv Belgeleri okumaları ve yorumlamaları yapmaktadır.

Mustafa Kemal’i düelloya davet eden adam: Alfred Rüstem

Önceki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Belgelerle Tarih Okuması