0

II. Mahmud

1808 senesinde Sultan II. Mahmud’un tahta çıkmasına mecburen de olsa vesile olan eskinin Rusçuk ayanı sonranın Veziriazamı Alemdar Mustafa Paşa sadaret makamında iken et ve ekmek fiyatlarının artması, hububat krizi ve esamilere el koyması gibi uygulamalar nedeni ile düşmanlıklarını kazandığı yeniçerilerin isyanı ile karşılaşmıştı. Henüz sadaretteki üçüncü ayında 1808 Kasım’ında çıkan bu isyanda Mustafa Paşa yeniçerilerin Babıali konağını yakmaları sonucu saraydan da yardımın gelmemesi üzerine saklandığı barut mahzenini havaya uçurarak kendisi ile birlikte yüzlerce yeniçerinin hayatına son vermişti. Sultan II. Mahmud’un kendisini tahta çıkartan ve gölge padişah durumuna gelen Mustafa Paşa’ya gerekli yardımı sağla(ya)maması iktidarın ortak kaldırmayacağı ile açıklanabilir.

Bu belge ortak kaldırmayan iktidarın Alemdar Mustafa Paşa’nın oğlu Mustafa Bey’e annesi Fatma Hatun’un da vefatı nedeni ile parasız pulsuz kalması üzerine maaş bağlanmasını onayladığını gösteriyor. Sabi ve anne baba şefkatinden mahrum Mustafa Bey daha önce annesine bağlı aylık yüz kuruşun kendisine intikal etmesini dilekçe olarak bildirmiş. İşsiz güçsüz, parasız pulsuz gezen çok kişinin mevcut olduğu İstanbul’da Mustafa Bey, bir paşazade olmasının ve annesine bağlı maaş olmasının faydasını görmüş görünüyor.

Metnin okuma videosu:

Talha Hızal
1990 senesinde Tarsus’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya ve Aydın’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü 2013 senesinde bitirdi. 2014-2015 senelerinde Harp Akademisi Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Harp Tarihi ve Strateji bölümünden özel öğrenci statüsünde yüksek lisans dersleri aldı. 2015 senesinde başladığı yüksek lisans eğitimini 2018 senesinde Prof. Dr. Hasip Saygılı danışmanlığında hazırladığı “Menteşe (Muğla) Sancağında Eşkıyalık (1914-1918)” adlı tezle tamamladı. 2013 senesinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enstitü İstanbul İSMEK bünyesinde Osmanlı Türkçesi Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Osmanlı Diplomatikası, İstanbul şehir tarihi ve kültürü, Cihan harbinde eşkıyalık ve casusluk, harp tarihi, asayiş tarihi gibi konular hakkında araştırmaları mevcuttur. Halen ismini taşıyan YouTube kanalında farklı dönemlere ait Osmanlı Arşiv Belgeleri okumaları ve yorumlamaları yapmaktadır.

Fransa’nın Osmanlı Cezayir’ini işgal bahanesi

Önceki yazı

Hitler’in sansürlü görüntüleri

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Belgelerle Tarih Okuması