0

Talha Hızal Arşivi

19. yüzyılda Osmanlı topraklarında özellikle de Ege ve Akdeniz bölgesinde çok sayıda arkeolojik kazı gerçekleşmişti. Antik şehirlerin sanat ve kültür açısından önemini fark eden Avrupalı arkeologlar Osmanlı yetkililerine kazı için başvurularda bulunuyorlardı. Avrupalı araştırmacılar kendi elçilikleri aracılığıyla Osmanlı Hariciyesinden çoğunlukla kolayca izin alıyor ve kazı çalışmalarına başlıyorlardı. Ancak verilen bu izinler 1864 tarihli bu belgede olduğu gibi çok ciddi derecede imtiyazları ve fırsatçılıkları içeriyordu.

Osmanlı Hariciye Nezaretinden İzmir Valisine gönderilen bu şukka metnine göre John Portle isimli bir İngiliz Ayasuluğ, Gavurköyü ve Eski kale bölgelerinde bulunan harabelik yerlerde kazı yapmak için İngiliz elçiliği aracılığıyla başvuru yapmış. 1864 senesinin Haziran’ının başına kadar kendisine kazı izni verildiği belirtilen John’a yol boyunca gerekli yardımın yapılması ve işlerinin kolaylaştırılması istenilmiş.

BOA. HR. MKT. 431 / 65 S. 1

Metinde kanun gereği antika araştıranların çıkartacakları antikalar şayet iki taneyse birinin Osmanlı müzesine diğerinin ise kazıyı yapan kişiye bırakılacağı hatırlatılıyor. Şayet eski eserin bulunduğu yer bir şahsa aitse usul gereğince yer sahibinin rıza göstermesiyle kazı yapılabileceği de belirtilmiş. Verilen bu izin ve imtiyaz sayesinde John Portle’ın engellenmeyerek çalışmasının sağlanması, bulunan eserlerden Osmanlı müzesi için ayrılacak olanların da korunması talep edilmiş.

Talha Hızal Arşivi

Talha Hızal Arşivi

Zamanında verilen arkeolojik imtiyazların akıbetini günümüzde Avrupa müzelerinde görünüyor ne yazık ki…

Kaynakça:

Arşiv numarası: BOA. HR. MKT. 431 / 65 S. 1

Tarih: R. 23 Mart 1279 / M. 5 Nisan 1863

Talha Hızal
1990 senesinde Tarsus’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya ve Aydın’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü 2013 senesinde bitirdi. 2014-2015 senelerinde Harp Akademisi Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Harp Tarihi ve Strateji bölümünden özel öğrenci statüsünde yüksek lisans dersleri aldı. 2015 senesinde başladığı yüksek lisans eğitimini 2018 senesinde Prof. Dr. Hasip Saygılı danışmanlığında hazırladığı “Menteşe (Muğla) Sancağında Eşkıyalık (1914-1918)” adlı tezle tamamladı. 2013 senesinden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enstitü İstanbul İSMEK bünyesinde Osmanlı Türkçesi Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Osmanlı Diplomatikası, İstanbul şehir tarihi ve kültürü, Cihan harbinde eşkıyalık ve casusluk, harp tarihi, asayiş tarihi gibi konular hakkında araştırmaları mevcuttur. Halen ismini taşıyan YouTube kanalında farklı dönemlere ait Osmanlı Arşiv Belgeleri okumaları ve yorumlamaları yapmaktadır.

İttihatçı haydutlar beni tepeledi

Önceki yazı

Yeniçeri Mustafa Kemal

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Belgelerle Tarih Okuması