Türkoloji ile ilgili araştırmalar, Babür’ün Hindistan’ını Türkçe çalışmalar açısından ümit verici bir alan olarak keşfetmiştir. Alan çalışması henüz başladı, daha çok veri toplanıyor fakat burada verilen yetersiz sonuçlara rağmen, Hindistan’ın 16. yüzyıldan başlayarak 19. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren zengin bir Türkçe geleneğe tanıklık ettiği kesin olarak belirtilebilir. Türkçe, sadece Türk atalarının hamileri etrafında toplanan birçok şairin geliştirdiği bir edebi araç değil, aynı zamanda sarayda ve orduda kullanılan bir iletişim aracı olmuştur. Türk olmanın bilgili olmakla aynı anlamı taşıdığı, Türk kökenleri olmayan insanlar tarafından da öğrenildi. Çoğunlukla onların yararına, Türkçe dilbilgisi, sözlük ve kelimeler üretildi. Bu çalışmalar, Hindistan’da kullanılan Türkçenin bütün lehçelerini araştırmak açısından bize yardımcı olacak ve cevapsız sorulara bir cevap verecektir.

Haber Bültenimize Kaydolun
Türkçe Tarih'in yeni içeriklerinden en önce siz haberdar olun.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Türk Fütuhat Felsefesi ve Malazgirt Muharebesi
Türkçe Tarih
- 10 Haziran 2021
26 Ağustos 1071’de Malazgirt ovasında cereyan eden büyük mubarebenin ehemmiyeti herkesçe malumdur. O zamana kadar Orta-doğuda yenilmez bir kuvvet olarak bilinen Bizans’ın çıkarabildiği en kalabalık ordunun çöküşü ile sonuçlanan muharebenin…
Türk atları
Türkçe Tarih
- 26 Mayıs 2016
Türk atları kadar insana alışmış hiç bir hayvan yoktur. Bunlar sahiplerini ve kendilerine bakan seyisleri derhal tanırlar. Atları terbiye ettikleri zaman onlara gayet iyi ve mülayim muamele ederler. Köylülerin küçükken…
Dokuz Oğuzlar ve Gök Türkler
Türkçe Tarih
- 7 Mayıs 2015
Dokuz Oğuz kavim ismi, iptida yalnız Arap tarihçilerine borçlu olduğumuz şeklinde tanınmıştı. Bu şekil vaktiyle muhtelif şekillerde okunmuş ve muhtelif şekillerde izah edilmiştir. Bu ismin doğru olarak toquz oğuz “Dokuz…
Bahtiyar Vahabzade’nin makalelerinde Karabağ
Türkçe Tarih
- 15 Temmuz 2020
a- Karabağ Hadiseleri Başladığında Elim Kalem Tutmuyordu Vahabzade, Karabağ’da, Ermenilerin taşkınlıklar yapmaya başlamasıyla birlikte rahatsızlık duymaya başlar. Sözü edilen dönemde şair duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanır. Bir makalesinde sözü…
Meşrutiyetin ilânı arifesinde Mustafa Kemal
Türkçe Tarih
- 10 Eylül 2018
Mustafa Kemal’in, yakından şahidi olduğum ve bizzat kendi ağzından dinlediğim Serez seyahati şöyle başlamış, şöyle bitmişti: Serez mıntakasında bir binbaşı istibdat idaresi aleyhinde beyanatta bulunmuş, Sultan Hamid’e atıp tutmuştu. –…
Büyük Attila ve kardeşi Bleda
Cihan Oktay
- 27 Eylül 2020
Türk devlet geleneğinde (töresinde), hakanın vefatından sonra tahta en büyük kardeşin değil, bu zor görevi yerine getirebilecek özelliklerde olan kardeşin geçmesi adeti vardır. 425’ten bu yana Hun İmparatorluğunun hakanı olan…