0

Bugünlerde bir moda olmuş. Cumhuriyet Halk Partisi, her şeyin başına bir “Y” harfi ekliyor. Kendi partilerinin başına da “Y” eklediler. Oldu sana “Y-CHP”!

Peki nedir bu “Y-CHP”? “Y-CHP” yönetimi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açıklasın:

“Yeni CHP’den kastımız, CHP’nin yeni yönetimidir. Bu yönetim halktan yana yönetimdir, bu yönetim korkulara karşı direnen, özgürlükçü bir yönetimdir. Özgürlüğü getiren bir yönetimiz biz”  [1]

İnsanın sorası geliyor, CHP’nin “yeni olmayan” yönetimleri, halktan yana yönetim değil miydiler? Korkulara karşı direnen, özgürlükçü yönetimler değil miydiler? Cevabını isterseniz, 22-23 Mayıs 2010 33. CHP Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan seçilen taze Kılıçdaroğlu’ndan dinleyelim:

“Mustafa Kemal’in, İnönü’nün, Bülent Ecevit’in, Deniz Baykal’ın koltuğunda oturacağım. Bu koltuğun zorluğunu biliyorum. Bu koltuğa oturanlar halkı için çalıştı, kendisi için değil. Bunu yapacağız.”  [2]

Demek ki, “Y-CHP”li olmayan, önceki yönetimler de, halkı için çalışmışlar. Peki o zaman fark nedir?

Herkesin bildiği üzere, Cumhuriyeti kurmakla övünen CHP’yi kuran kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk’ün devrimleri ve ilkeleri apaçık ortadadır. Kimse eğip bükmesin. Bunları ilkokul çocukları bile bilir. O yüzden ben size “Y-CHP”de neler var onları açıklayayım:

Diyarbakır’da Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği, “2. Tigris Diyalogları” Toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu diyor ki:

Bizi hala 1930’ların CHP’si gibi görmeyin. Dünya değişiyor, biz de değişiyoruz. Yeni şeyler söylüyoruz. Demokrasi ve özgürlüğü savunuyoruz. Madem bir sorun var sorunu oturup el birliği ile çözeceğiz.”

Benim bizzat Amerikan Ulusal Dış Politika Komitesi raporlarından yazdığım, tamamıyla Amerikan malı “Açılım süreci” [3] için de açıklama yapıyor:

“Sürecin başarısını demokrasiyi içine sindirmeyen bir insana bağlamışız. Ne konuşuluyor? Hiç kimse bilmiyor. CHP neden bu konuda çalışmıyor diye soruluyor. Ama bizim sözlerimiz bu bölgede de yeteri kadar yankı bulmuyor.”

Bence “Y-CHP” olarak yaptıklarınız her yerde yankı buluyor. Gelin bunlara ufak bir göz atalım:

Tarih 21 Mayıs 2013, Başbakan İstanbul Mv.Recep Tayip Erdoğan’a, yazılı olarak cevaplandırma istemiyle Y-CHP Tunceli Mv.Hüseyin Aygün tarafından verilen soru önergesi [4]

Marksist-Leninist-Maoist Komünist İbrahim Kaypakkaya‘yı anmak yasak mıdır? Bence değildir! Neden mi? Çünkü “Y-CHP” zaten “Kemalizm Faşizmdir!” [5]  diyen Kaypakkaya için 19 Mayıs 2012 günü Kartal ilçe binasında anma etkinliği düzenledi!

“Yeni CHP”nin, Atatürk’ün Dil Devrimine, Anayasa’nın [6]  “Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti’ni” tanımlayan Birinci Kısım 3. Maddede belirtilen: “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.” olan katkıları nedir acaba? Birkaç örnek verelim:

Tarih 22 Mayıs 2012, altında Y-CHP Yalova Mv. Muharrem İnce, Y-CHP İstanbul Mv. Mehmet Akif Hamzaçebi, Y-CHP İstanbul Mv. Mustafa Sezgin Tanrıkulu’nun imzaları bulunan, 2/624 Esas Numaralı, Siyasi Partiler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi [7] aşağıdadır:

Bu kanun teklifi, 2 Mart 2014 tarihinde meclis kabul etti, 13 Mart 2014 tarihinde,Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konuldu! Önümüzdeki seçimlerden itibaren artık herkes istediği dilde siyasi parti propagandası yapabilecek!

1930’ların CHP’si neydi ki, “Y-CHP”, 1930’ların CHP’si değiliz diyor?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği Erdoğan Suriye’ye terör ihraç ediyor” başlıklı röportajdan [8]  bir bölüm:

“Frankfurter Allgemeine Zeitung: Alman Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar (SPD) şu anki CHP’nin sosyal demokrat parti olmadığını aksine, mevcut haliyle “kısmen” milliyetçi ve “şovenist” parti olduğunu dile getirmekte siz ne düşünüyorsunuz?
Kılıçdaroğlu: Eskiden öyleydi ancak şu anda öyle değil…”

Demek eskiden CHP, “milliyetçi ve şövenist” bir partiydi. Sağ olsunlar, kendileri CHP’yi adam ettiler… Demek ki Atatürk İlkelerindeki Milliyetçilik düşüncesi, “Y-CHP”de yok!

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de, 2011 yılında yaptığı bir söyleşide  [9] “Y-CHP”nin ne olduğunu irdeliyor:

“Şimdi tabi ki tırnak içinde “yeni” CHP olunca, bazı şeyler şaşırtıcı olmamaya başlıyor. “Yeni” CHP’deki yeni kelimesinin hangi amaçla kullanıldığı da burada önemli.

CHP ideolojisi olan bir partidir, Cumhuriyetin kurucusu bir partidir ve çok keskin kırmızı çizgileri olan bir partidir. Eğer yeni CHP, partinin ideolojisinde bir değişiklik yapmayı amaçlıyorsa, bu yeniliğe hiçbir şekilde katılmam mümkün değildir. CHP’nin AKP’ye ya da BDP ye benzemesi gibi bir seçenek CHP’yi yok eder. Ortadan kaldırır. Hiç kimse aslı varken kendisini ona benzetmeye çalışan partiye destek vermez.”

Buradan bakınca ben bir benzetme yapıyorum. Gelin örnekleyelim:

Tunceli İlinin Adının Dersim Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi, 24/4 Yasama Yıl, 2/1768 Esas Numaralı kanun teklifi, 20 Eylül 2013

Tarih 20 Eylül 2013, CHP Tunceli Mv. Hüseyin Aygün, CHP Tunceli Mv. Kamer Genç, CHP Tunceli Mv. Mustafa Sezgin Tanrıkulu ortak imzalarıyla TBMM’ye sunulan, “Tunceli İlinin Adının Dersim Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi”[10]

Buradaki tarihlere dikkat ederseniz, Tunceli Kanunu [11] tarihi 25 Aralık 1935, yani Tunceli kalkışmalarından 2 yıl öncesi. Bu kanunu onaylayan Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür!

Bu Y-CHP’nin attığı her adımda, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu karşınıza çıkıyor! Tüm kanun tekliflerinde, enteresan soru önergelerinde bu ikilinin ismini görüyoruz. Biri yoksa diğeri var!

İkisinin ortak bir yönü daha var! Avukatlar; İkisi de PKK’lı teröristlerin avukatlığını yapmış, birisi devlete tazminat ödettirmiş, birisi Amerikan CIA belgelerine TR705 numarasıyla geçmiştir. [12]

Dün ise daha ilginç bir olay yaşandı! Uğur Mumcu’nun öğrencisi olmakla övünen Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Y-CHP Mv. Mustafa Balbay, “Y- Anıtkabir’de Dün…” başlığı ile yazdığı köşe yazısında [13] ,10 Kasım Anıtkabir izlenimlerini anlatıyor.

Her şeyin başına “Y” koyanlar, Anıtkabir’in de başına “Y” eklemişler.. Yakında “Y-Atatürk” çıkarsa şaşırmayın!

Kaynakça:

[1] – “Kılıçdaroğlu’ndan Sav’a ince gönderme”, Milliyet, 4 Kasım 2010

[2]“Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin yeni Genel Başkanı”, Milliyet, 22 Mayıs 2010

[3] – Cihan Oktay, “Amerikan Belgeleri ile Açılım I”, 14 Eylül 2014 ve “Amerikan Belgeleri ile Açılım II”, Türkçe Tarih Dergisi, 14 Eylül 2014

[4] –  İbrahim Kaypakkaya’nın ölümü ile anma etkinlikleri konusundaki çeşitli hususlara ilişkin, TBMM’ne yapılan, 24/3 Yasama yıl, 7/24709 nolu soru önergesi, 21 Mayıs 2013

[5] – Cihan Oktay, “Kemalizm ve Kemalizm’in Geleceği”, Türkçe Tarih Dergisi, 30 Ağustos 2014

[6]Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 

[7] – Siyasi Partiler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,24/2 Yasama Yıl 2/624 Esas Numaralı kanun teklifi, 22 Mayıs 2012

[8]“Kılıçdaroğlu, Atatürk ve İnönü’ye “Irkçı” mı dedi”, Odatv, 11 Ekim 2013

[9] – “Nur Serter Yeni CHP’yi Odatv’ye Anlattı”, Odatv, 14 Ocak 2011

[10] – Tunceli İlinin Adının Dersim Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi, 24/4 Yasama Yıl, 2/1768 Esas Numaralı kanun teklifi, 20 Eylül 2013

[11]Tunceli vilâyetinin idaresi hakkında kanun, Kanun No: 2884, 25 Aralık 1935

[12] – Cihan Oktay, “Amerikan Belgeleri ile Açılım I”, Türkçe Tarih Dergisi 14 Eylül 2014

[13] – Mustafa Balbay, “Y- Anıtkabir’de Dün…”, Cumhuriyet, 11 Kasım 2014

Cihan Oktay
2014 yılında Türkeli Dergisinde yazarlık yapmaya başlayan yazar, derginin kapanmasıyla birlikte, Türkçe Tarih Dergisi‘ne kuruculuk etmiş ve günümüzde de yazılarını burada yayınlamaktadır. Yazar Türkçe Tarih sistemi üzerinde genellikle Milli Mücadele, Atatürk ve Türk Devrimleri üzerine yazılar yazmaktadır. Uzun bir süredir, Rıza Nur ve Hatıratı üzerine araştırmalar yapmakta ve bu çalışmaları ile tanınmaktadır. Diğer önemli tarihçilerle birlikte kolektif olarak yayınlanan "Şahsiyetler" isimli kitapta, Doktor Rıza Nur biyografisi kaleme almıştır.

Altay kavimlerinde Gök Tanrı

Önceki yazı

Barbaros Hayrettin Paşa’nın Fransa’ya yardımı 

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Cumhuriyet Tarihi