Mustafa Kemal’in önderliğinde Kuvâ-yi Milliye’nin yarattığı Türkiye devleti kurulunca, tarih görüşü kökünden değişti. Türk tarihi, Orta Asya’dan Akdeniz’e kadar uzayan bir coğrafyada Türk kavminin tarihi olarak ele alındı ve Osmanlı tarihi Türk tarihinin bir parçası olarak milli görüşle yorumlanır oldu. Cumhuriyet Türkiye’sinde bir İslami cemaatten bir Türk milleti yaratılmak istendi. Türk kimliği, Türk vatandaşlığı tüm öbür kimliklerin üstünde hakim bir kimlik, bir devlet politikası olarak ortaya atıldı. Mustafa Kemal Batı emperyalizmine karşı büyük mücadeleyi örgütlerken, tüm Asya milletleri, Orta Asya, Hindistan ve Çin, onun milli mücadelesini kendi mücadeleleri olarak benimsediler. Gandhi, Türk milli mücadelesini desteklemek için, İngiltere’nin asker toplamasına karşı, müslümanlarla non-cooperotion hareketini başlattı. Türkiye kapitulasyonları kaldırınca, Çin bunu örnek olarak kapitülasyonları kaldırdı. Afganistan’da, İran’da, milli hareket Mustafa Kemal örneğini izledi.

Haber Bültenimize Kaydolun
Türkçe Tarih'in yeni içeriklerinden en önce siz haberdar olun.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Vahdettin, tahtı ve İngilizler
Sercan Yılmaz
- 10 Nisan 2022
30 Ekim 1918 günü Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında Mondros Mütarekesi imzalandı. Mütareke, Osmanlı Devleti için hem savaşın bitişi anlamına geliyordu hem de devletin yıkılışı. Artık işgaller başlayacak ve…
Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmeni olarak Mehmet Tevfik Bilge
Türkçe Tarih
- 22 Aralık 2015
Uzun ömrü boyunca hep ciddi, önemli işlerle uğraşıp milletine ve öğrencilerine yararlı olmayı amaçlayan Mehmet Tevfik Bey, Manastır Askerî İdadisi’nde tarih öğretmeni olarak çalışmaya başladığında Manastır,Balkanlar’da, Osmanlı devleti için istenilmeyen…
10 soruda Osmanlı-Rus Savaşı: 93 Harbi (1877-1878)
Cihan Oktay
- 16 Nisan 2022
Soru 1 – Bu savaşın adı neden ’93 Harbi’? 93 Harbi faciası olarak adlandırdığımız Osmanlı – Rus Savaşı, aslında bugün kullandığımız miladi takvimle 24 Nisan 1877’de başlayan ve 3 Mart…
Fatih’in Beyaz Atı!
Cihan Oktay
- 6 Mart 2022
2015 senesinin son aylarında okuduğum bir makale, tarihte yaşanmış olayların gerçekliklerini tekrar sorgulamama sebep oldu. Bu makale Prof. Dr. Edhem Eldem’in kaleme aldığı “Tarihte Bir Gerçek Üzerine Küçük Bir Araştırma: İstanbul’un Beyaz…
Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşının kaderini değiştirmiş olabilir mi?
Cihan Oktay
- 18 Mart 2021
Bugün Çanakkale Savaşları’nın 106. yıldönümü. Konumuz Atatürk’ün askeri hayatı ile ilgili. Gayrı Resmi Tarih adıyla Atatürk düşmanlarının anlatımlarını ve Resmi Tarih [1] diyerek burun kıvırıp beğenmedikleri tarihi gerçekleri masaya yatıracağız.…
Boğazlar Meselesinden Montrö’ye
Sercan Yılmaz
- 7 Mart 2022
Jeopolitik açıdan dünyanın en önemli yerlerinden biri olan ve Osmanlı’nın elinde bulunan Boğazlar, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlamaktadır. 1453’te İstanbul’un fethiyle birlikte tamamen Türklerin kontrolüne girmiştir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan…