0

Kartpostallar 1850’li yıllardan sonra yaygın bir iletişim aracı haline gelerek ilk önce Avrupa’da daha sonra dünyada yaygınlaşmıştır. Hemen hemen her şeyin kartpostapostalı üretilir hale geldi. Her şehrin, her ilçenin hatta her köyün. Osmanlı’da kartpostallar II.Abdülhamit döneminde görüldü. Etkili bir iletişim aracı olan kartpostallar her konuda insanları haberdar edebiliyordu. Stüdyo çekimi fotoğraflardan tutun da doğa, manzara veya eski eserlerle ilgili olabilmekteydi. Zaman zaman da çekilen fotoğraflara yasak getiriliyordu. Mesela saray, padişah türbelerinin içleri, kadın veya erkek resimler “adab-ı umumiye mugayyir” olarak değerlendiriliyor, bu tür olanlar toplatılıyor, sansür konuyor, yayınlanan padişah iradeleri ile sert tedbirler alınıyordu.

Çalışmada İzmir ili ve ilçeleri ile ilgili eski kartpostal görüntüleri kullanılmıştır. Çalışmada örnek verilen obje malzeme olan kartpostallar genellikle 1950-1980 yılları arası görüntülerdir. Hepsi de renkli fotoğraf olarak çekilmiştir. Görüntüler bizi o dönemki ilçelerin veya şehrin genel durumu, sokakları, bilinen caddeleri, meydanları, o dönemdeki kullanılan arabalar, araçlar, evler konusunda bilgi vermektedir. İzmir kartpostallarında kullanılan en çok görüntü herkesin bildiği alanlardır. Örneğin Konak meydanı, kordon veya Karşıyaka gibi. Bazen kartpostalda tek görüntü olduğu gibi bazen çoklu görüntüde olmaktadır.

Kartpostalı gönderen kişiler gönderdikleri kişiye hem o anı (kutlama gibi) hem de gerek yaşadıkları veya gezdikleri yerler konusunda da bir fikir vermektedirler. Eski kartpostallara bakarak o ilçenin veya o görüntünün çekildiği yerin bu günkü halini de karşılaştırma yapma imkanı vermektedir. Mesela o gün trafiğe açık olan bir alan bu gün farklı şekildedir. Ya da tek katlı evlerden oluşan bir mahalle bugün çok katlı evlerden oluşmaktadır. O dönemde yeşil alan bir alan bugün farklı şekilde kendini göstermektedir. Özellikle kartpostalı fotoğrafının çekildiği dönemi yaşayanlar hasretle o dönemleri anmakta ve özlem duymaktadır.

Necat Çetin
1963 İzmir Torbalı Ormanköy köyünde doğdu. İzmir Yapıcıoğlu İlkolu, Torbalı Lisesi ni bitirdi. 1986 Ege Üni. Tarih Bölümü mezunu. Dokuz Eylül Üni. Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi Ens. Yükseklisans aldı. Uzman Tarih öğretmeni. Gaziantep, Bitlis ve İzmir'de çeşitli lise ve ilköğretim okullarında öğretmenlik yaptı, Bayındır Ülfet Onart Anadolu Lisesi ve Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulunda müdürlük görevvinde bulundu. Şuan İzmir Torbalı Özbey İÖO. okul müdürü. Osmanlı Nüfus tarihi, kültür ve halk edebiyatı alanında derleme ve araştırmaları vardır. 20 ye yakın ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda bildiri ve tebliğ sundu.

Büyük Türk milleti yeni bir nur alemine girecek

Önceki yazı

Dîvânu Lugâti’t-Türk’e göre Oğuzca

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Görsel Tarih