Propaganda, genellikle bir konu hakkında toplumun düşünce ve bakış açılarını etkilemek amacıyla kullanılan yöntemlerin herhangi bir türü olarak tanımlanır. I. Dünya Savaşı’nın devletlerarası ilk topyekûn çatışma olması, hükümetlerin halklarına verecekleri gönüllü yazılmaktan tutun da yiyecek tasarrufuna kadar uzanan yelpazedeki mesajları aktarmaları için olabildiğince yaygın araçlar seçmeleri sonucunu doğurdu. Propaganda toplumun duygularına hitap ederek savaşın acılarını esprinin arkasına saklamak istemeye de yönelik olmuştur. Her savaş döneminde de görüleceği üzere bayraklar ön plana çıkmıştır. Savaşı kendilerinin kazanacağı ve güçlü oldukları imajı verilmek istenmiştir. Osmanlı Devletinin dahil olduğu ittifak devletleri kralları padişah ile birlikte ön plana çıkartılmıştır. Afiş ve kartpostallarda çocuk imajından da yararlanılmıştır. [1]
İtalya ve Türkiye arasındaki BARIŞ
MEDENİYET İÇİN
İLERLEME VE PEL Libya
Pel Libya
ANAVATANIN KORUNMASI İÇİN
SADIK BİRLİKTELİK
“DONANMA” Osmanlıca
“DONANMA” Osmanlıca
“DONANMA” Osmanlıca
“DONANMA” Osmanlıca
DÖRTLÜ MÜTTEFİK AMA İNGİLTERENİN ACIMASINDAN DEĞİL,
İNGİLTERENİN GÜÇLÜ DEĞİRMENİNDEN GİZLİCE,
SİLAH ARKADAŞLIĞINDAN OLUŞAN GÜÇLÜ BİRLİKTELİKLE,
İNGİLTERENİN HALKLAR BİRLİKTELİĞİNİ BOZMAK İÇİN.
BİRLEŞİK GÜÇLER İLE
SARSILMAZ VE SIKI SIKIYA BAĞLI
SAVAŞTA MÜTTEFİK
BİZ KARDEŞ HALKLAR OLMAK İSTİYORUZ
BİRLEŞİK KUVVETLERLE BERABER
BAYRAĞI GÖNDERDEN İNDİREMEYECEKSİNİZ
FETVA
YARDIM ALLAHTAN GELİYOR VE ZAFER ÇOK YAKIN – SULTAN İNGİLTERE, FRANSA VE
RUSYAYA KUTSAL CİHADDI İLAN EDİYOR
Cihat ilanı nedeniyle yayınlanmış kartpostal. II. Wilhelm, I. Franz Joseph ve Sultan Reşad.
ÖZEL SAYI
İki büyük Müttefik çocuğun arasında küçük Osmanlı askeri!
İZİN VERDİNİZ ÜÇÜNCÜ MÜTTEFİĞİNİZ OLDUM
KAZANAN BİZLERİZ
BİRBİRİMİZE BAĞLI KALACAĞIZ
Sıkı sıkıya bağlıyız
DÜNYA SAVAŞINDA BULGARİSTAN
SAVAŞTA YENİ BİR MÜTTEFİĞİMİZ OLDU – BİZİMLE SAVAŞA – BİZİMLE ZAFERE
BİRLİKTE OLDUĞUMUZ SÜRECE ASLA YENİLMEYECEĞİZ
BİRLEŞİK GÜÇLER ZAFERE GÖTÜRÜR
BİZ DÖRT KARDEŞLER KAZANMALIYIZ
HERKES DAYAĞI YİYECEK
ASKERLER ŞEHİR TURUNA ÇIKARSA
DÜNYA SAVAŞINDA BULGARİSTAN
KUZEY DENİZİNDEN KARADENİZE GÜÇLÜ VE BİR OLMUŞ BİR ORDU
[1] – Almanca olan kartpostalları Türkçeye çeviren Torbalı Yedi Eylül Anadolu Lisesi Almancaca öğretmeni arkadaşım Sayın Gökhan Özenç’e teşekkür ederim.
Yararlanılan kaynaklar: Ü. Gülsüm Polat, “Savaş, Propaganda ve Kartpostallar”, Avrasya İncelemeleri Dergisi (AVİD) I/2, (2012), s. 243-268. http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=1159 http://tarihvemedeniyet.org/2009/08/1-dunya-savasinda-turk-alman-propanda-afisleri/ http://www.lozanmubadilleri.com/osmanli-donemi-propaganda-kartpostallari-resimleri,28.html http://forum.paticik.com/read.php?17,1847298
(1883-1942) 1.Dünya Savaşı başlayınca 1914 yılında Aydın’a asker olarak gitmiş, acemilik eğitimini tamamladıktan sonra Ödemiş Askerlik Şubesi’ne verilmiş, biraz şubede çalıştıktan sonra sivil jandarma görevine atanmıştır. Ödemiş’te tütün ticareti ile…
19 mayıs 1919,“İşte Benim Doğum Tarihim” K.Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurcusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkışı Türk İstiklal Harbi’nin başlaması ve kendisinin de doğum günü…
Köy hakkında kısa bilgi: Köy Bayındır ilçe merkezine 10 km uzaklıkta ova köylerindendir. Eski mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Köyün kuruluşu kesin olarak belli değildir. 1530 tarihli Anadolu Vilayeti Muhasebe…
Balkanlardan son çekildiğimiz yerlerden birisi bugün Arnavutluk sınırları içersinde kalan İşkodra’dır. İşkodra’dan en son 23 Nisan 2013 günü bayrağımız Karadağ kralı Nikolaya teslim edilmesiyle elimizden çıkan son kalemiz oldu. [1]…
Mezartaşları hem ebedi yönden hem de sanat yönünden bizlere kaynak teşkil etmektedir. Mezartaşlarında ölen kişi ile ilgili bizlere bazı fikir verebilmektedir. Osmanlıda kadın mezartaşları daha karşından göründüğünde hemen belli olmaktadır.…
Seferberlik döneminde pek çok yakınımız esir oldu. Babamın dedesi Torbalı Çengeleden (Ormanköy) tam 14 yıl askerlik yapmış. 7 sene Yemen, 4 sene Mısır, 3 sene Batum. Dile kolay. Tam 14…