Gerileme DönemiMilli MücadeleYazarlar

Megali İdea parası

0

Megali İdea’yı ilk dile getiren Yunan Başbakanı Ioannis Kolettis

Megali İdea, ilk kez, Yunan Başbakanı İoannis Kolettis’in 1844 anayasasının ilanından önce Kral Otto ile yaptığı tartışmalar sırasında ortaya atılan, o zamanlar hala Osmanlı Devleti hakimiyeti altında bulunan ve Yunan nüfusunun fazla olduğu bölgeleri de içeren, antik dönemlerden beri Yunanlarla ilgili olan yerleri bir Yunan Devleti hakimiyetine geçirerek Bizans İmparatorluğu’nu diriltme hedefini ifade eden bir görüştür.

Türk Milleti’ne karşı yapılması planlanan Büyük Suikast‘in en son safhalarına gelinmiş, Birinci Dünya Savaşı sonunda Paris’te toplanan uluslararası barış konferansı sırasında bu hayale çok büyük ölçüde yaklaştığını düşünen Yunanistan Krallığı, Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu bu zor durumdan faydalanarak ve İngilizlerin teşvikleriyle 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmişti.

Mondros Mütarekesi’nden sonra İngilizler de İstanbul’u önce 13 Kasım 1918 tarihinde fiili olarak, daha sonra da 16 Mart 1920’de tarihinde resmi olarak işgal etmişlerdi.

Bizans İmparatorluğu’nu ya da onların dillerindeki Büyük Yunanistan’ı tekrar canlandırma girişimi, sadece askeri bir harekat değildi. Yunan İstanbul’u geri alma planlarını her zaman canlı tutmuştu.

Birinci Dünya Savaşı Yunan propaganda afişi, 1917

Yunanistan Ulusal Bankası’nın isteği doğrultusunda 1920’de Amerikan Banknot Şirketi tarafından yeni Yunan 500 drahmisi tasarlandı.

Yunan 500 drahmisi ön yüz

Bu drahminin ön yüzünde Yunanistan Ulusal Bankası kurucularından birisi olan Georgios Stavros’un resmi bulunmaktaydı.

Sevr Antlaşması’nın imzalanmasından sonra 1923’te tedavüle girmesi planlanan, ama hali hazırda basılmış ve kullanılması hazır olan 500 Drahmi’nin arka yüzünde Ayasofya’nın minaresi bulunmamakta ve tepesinde de bir haç bulunmaktaydı.

Yunan 500 drahmisi arka yüz

“Keşke Yunan galip gelseydi! Ne hilafet yıkılırdı! Ne şeriat kaldırılırdı!” diyenlerin de hayal gördüklerinin bir ispatı olan bu para, kullanılmaya başlansaydı, yazımızın en başında gördüğünüz Yunan askerlerinin rüyasının gerçekleşmiş olacaktı…

Ta ki, Türk’ün başbuğu Mustafa Kemal Atatürk ve Kuvâ-yi Milliyesi bu rüyaları, bir kabusa çevirene kadar!

Kaynakça:

Alexandra Koroxenidis, A history of Greece’s banknotes, Kathimerini English Edition, 27 Şubat 2007

Cihan Oktay
2014 yılında Türkeli Dergisinde yazarlık yapmaya başlayan yazar, derginin kapanmasıyla birlikte, Türkçe Tarih Dergisi‘ne kuruculuk etmiş ve günümüzde de yazılarını burada yayınlamaktadır. Yazar Türkçe Tarih sistemi üzerinde genellikle Milli Mücadele, Atatürk ve Türk Devrimleri üzerine yazılar yazmaktadır. Uzun bir süredir, Rıza Nur ve Hatıratı üzerine araştırmalar yapmakta ve bu çalışmaları ile tanınmaktadır. Diğer önemli tarihçilerle birlikte kolektif olarak yayınlanan "Şahsiyetler" isimli kitapta, Doktor Rıza Nur biyografisi kaleme almıştır.

Çanakkale Fedâkarı Bigalı Mehmet Çavuş

Önceki yazı

Ömer Seyfettin’in ölümü hakkındaki bilgiler yanlış

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Gerileme Dönemi