Türk devlet ve toplum düşüncesini en açık ve sade şekilde yansıtan Kutadgu Bilig, birçok konuda olduğu gibi savaş ve savaş sanatına dair konularda da Türklere özgü düşünce tarzını yansıtmaktadır. Bu bakımdan, her ne kadar teorik de olsa “Türk savaş sanatı”nın, ana hatlarını Kutadgu Bilig’den tespit etmek mümkündür. Eserde, savaşın “bilgisiz ve kötülere, anlaşmak istemeyen, adaletsizlik yapan düşmanlara karşı başvurulacak son çare” olduu ifade edilmiş, savaşa ve savaş sanatına dair muhtelif konular hakkında bilgi verilmiştir. Bunlar arasında ihtiyatlılık, cesaret, cömertlik ve alçak gönüllülük, siyaset ve hile, ordunun tertip ve tanzimi, konak ve karargâh yerinin tespiti, istihbarat ve haber alma, strateji ve taktik, savaş sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler ve yaralı, ölü ve gazilere muamele gibi konular yer almaktadır. Bunların bazıları, mahiyet itibarıyla evrensel nitelikler taşımakla beraber Kutadgu Bilig’deki anlatım, söz konusu hususların Türk düşüncesindeki yerini göstermesi bakımından önemlidir. Ortaya konan bilgilerin tarihî hadiseler ve diğer kaynaklarla karşılaştırılması hâlinde, tarihe savaşçı bir millet olarak adını yazdırmış olan Türklerin, asırlar boyu süren fütuhat hareketinin maddi ve manevi yönlerini aydınlatmaya yönelik önemli neticelere ulaşılacaktır.

Haber Bültenimize Kaydolun
Türkçe Tarih'in yeni içeriklerinden en önce siz haberdar olun.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Kazakça Dersleri – 1
Türkçe Tarih
- 2 Eylül 2015
1-2 — Men francwzbın 1-2 — Ben Fransız’ım — Sälemetsiz be (1) , apa (2) ? — Sälemetsiz be? Sizge kim kerek (3) ? — Ospan üyde me? — Siz…
Türk destanlarında at kahraman birlikteliği
Türkçe Tarih
- 21 Eylül 2018
Bozkır kültüründe kahramanın en büyük yardımcısı, dostu, sırdaşı atıdır. At ile kahraman arasında güçlü ve sarsılmaz bir bağ vardır. Bu bağ at-kahraman birlikteliğini tamamlayan unsurdur. “Türklerin hayatında atın yeri, hiçbir…
Kazakça Başlangıç Dersleri – SAYILAR
Türkçe Tarih
- 16 Ağustos 2015
Kazak Türkçesinde sayılar Türkiye’dekiyle köken olarak tamamen aynıdır. Tek fark şive farkıdır. Bu derste hem sayıları öğrenirken hem de Kazak Türkçesinde ortaya çıkmış ses farklılıklarını göreceğiz. Bu fırsatı iyi değerlendirin,…
Kök böri
Türkçe Tarih
- 27 Aralık 2020
Maniheist Uygurlardan kalma şiirler içinde bir hükümdar övgüsü de bulunmaktadır. Zieme tarafından Maniheist İranca metinler arasında bulunan bu şiir de dörtlüklerle yazılmış olmakla birlikte bunlarda baş uyak veya dörtlük alliterasyonu…
Oğuz Han’a yol gösteren gök kurt
Türkçe Tarih
- 27 Ocak 2017
Çadırları kurdurup, derin uykuya daldı. Tam tan ağırıyordu, çadıra bir nur daldı. Bir erkek kurt göründü, ışıkta soluyarak. Bir kurt ki, gök yeleli. Bir kurt ki, göm gök tüylü. Bakıyordu…
Türk Destanının tasnifi III
Türkçe Tarih
- 9 Ağustos 2019
“Türk destanının bugün kabil ola tasnif şekilleri” diyoruz. Çünkü muhtelif şekiller tasavvur olunabilir. On birinci asırda Selçukîlerin Garbî Asya muhaceretine kadar Türklerin bir tek vatanı vardı “Türkistan”. Sonra Garbî Asya’da…