Hıristiyan asıllı erkek çocukların, 3-5 yıl ara ile, Devletin askeri ve mülki hizmetleri için seçilerek toplanması, eğitilip yetiştirilmesi ve görevlendirilmesi geleneği I. Murad (1360-89) döneminde başladı. Rumeli’de başlayan uygulamaya sonraları, Arnavutluk, Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna ve Macaristan’daki Hıristiyan çocukları da katıldı. Ticaretle uğraşan Museviler devşirilmezmiş. İstanbul’a gelince, kelime-i şehadet ile İslamiyet’e kabul edilir sonra sünnet edilirmiş. Eli yüzü temiz yakışıklılar saraylara; zekâca gelişmemiş olanlar polis ve bahçevan olarak yetiştirilmek üzere Bostancı kuvvetine gönderilirmiş. Geri kalanlar, Türkçe Öğretilmek üzere çiftçilere kiralanırmış. Dönenler, Yeniçeri Ocağına girerlermiş Ailenin tek çocukları, Ruslar, İranlılar, Çingeneler ve de Türkler de Ocağa alınmazmış. Ocak XVII YY’da Müslüman Türklere açılmış. Türklere yalmz ulema merdivenine tırmanma şansı verilmiş. İstanbul’un fethini izleyen iki yüzyılda, Türk asıllı olmayan baş vezirlerin sayısı Türk asıllı vezirlerin tam yedi katı olmuş.

Haber Bültenimize Kaydolun
Türkçe Tarih'in yeni içeriklerinden en önce siz haberdar olun.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşının kaderini değiştirmiş olabilir mi?
Cihan Oktay
- 18 Mart 2021
Bugün Çanakkale Savaşları’nın 106. yıldönümü. Konumuz Atatürk’ün askeri hayatı ile ilgili. Gayrı Resmi Tarih adıyla Atatürk düşmanlarının anlatımlarını ve Resmi Tarih [1] diyerek burun kıvırıp beğenmedikleri tarihi gerçekleri masaya yatıracağız.…
Türk Fütuhat Felsefesi ve Malazgirt Muharebesi
Türkçe Tarih
- 10 Haziran 2021
26 Ağustos 1071’de Malazgirt ovasında cereyan eden büyük mubarebenin ehemmiyeti herkesçe malumdur. O zamana kadar Orta-doğuda yenilmez bir kuvvet olarak bilinen Bizans’ın çıkarabildiği en kalabalık ordunun çöküşü ile sonuçlanan muharebenin…
Atatürk Büyük Zafer’i bir gece bize nasıl anlattı?
Türkçe Tarih
- 3 Haziran 2021
Ali Naci Karacan Ali Naci Karacan’ın bir hatırası: Size zaferi anlatayım! Atatürk’ün sofrasında Zafer hatıraları Yıllarca evvel, bir gece, Ankara’da, Çankaya’da, bizzat Gazi Mustafa Kemal’in, o muazzam galibiyetin nasıl hazırlandığını,…
Meşrutiyetin ilânı arifesinde Mustafa Kemal
Türkçe Tarih
- 10 Eylül 2018
Mustafa Kemal’in, yakından şahidi olduğum ve bizzat kendi ağzından dinlediğim Serez seyahati şöyle başlamış, şöyle bitmişti: Serez mıntakasında bir binbaşı istibdat idaresi aleyhinde beyanatta bulunmuş, Sultan Hamid’e atıp tutmuştu. –…
Büyük Attila ve kardeşi Bleda
Cihan Oktay
- 27 Eylül 2020
Türk devlet geleneğinde (töresinde), hakanın vefatından sonra tahta en büyük kardeşin değil, bu zor görevi yerine getirebilecek özelliklerde olan kardeşin geçmesi adeti vardır. 425’ten bu yana Hun İmparatorluğunun hakanı olan…
Gerilla nedir, ne değildir?
Türkçe Tarih
- 2 Mayıs 2018
Şimdi, Mustafa Kemal’in hayatında etkisi olan bir olaydan bahsetmek istiyorum. Yarbay Nuri Bey, bir gün tâbiye dersinde gerilladan genişçe bir şekilde bahsetti. «Gerilla nedir, ne değildir?» konusu üzerinde uzun uzun…