1

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, 26 Ağustos 1922 günü Kocatepe’de Büyük Taarruz emrini vermesiyle birlikte, 26-27-28 ve 29 Ağustos 1922’de şehit düşen 275 subay ve 2150 mehmetçik (toplam 2425 şehit anısına yapılan şehitliğimizdir. Şehitlikte sembolik olarak 500 şehidin mezar taşları vardır.

Şehitlik girişinde, ön kısımda şadırvan ve namazgah vardır. Şehitlik duvarları beyaz ayazin taşından yapılmıştır ve şehitliğe girişte 8 m. yükseklikte geleneksel mimari tarzda kemerli kapı vardır. Şehit mezarlarının bulunduğu bölüm ve arka kısmında kaidesi ile birlikte 18 m. yükseklikte Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı bulunmaktadır. Anıt kaidesine Büyük Taarruz’a katılan bütün komutanların ve birliklerin adları mermer bloklara yazılmıştır. Kaidenin diğer yüzlerine Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emri ve direktifleri mermer bloklara yazılıdır. Anıtın iki yanında 45’er metrekarelik iki adet rölyef bulunmaktadır.

Çevre düzenlemesi Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Şehitlik, Afyon’a 17 km. mesafede, Afyon-Antalya-İzmir karayolu kavşağının hemen güney tarafında, Sincanlı ovasına hakim bir tepe olan Işık (Sarıkız) tepe üzerinde bulunmaktadır. Yoldan, ege ve akdenize gidip gelirken görülecek şekilde inşa edilmiştir.

Kaynak:

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge müdürlüğü Gümüşhane şube müdürlüğü resmi sitesi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Başkomutan Tarihi Milli Parkı resmi sitesi

Türkçe Tarih

Cumhuriyet Müzesi

Önceki yazı

Büyük doğunun kahramanına

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

1 Yorum

  1. Teşekkürler çocuklar okul öncesi kurtuş yoluna mutlaka götürülmeli

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Gezi