Dünyanın hiç bir memleketinde Atatürk, Pakistan’da olduğu kadar sevgi ve hürmetle anılmaz. Netekim bu husus, Pakistan’a giden birçok Türk tarafından bizzat müşahade edilmiştir. Atatürk’ün resimleri, Türkiye’de olduğu gibi, Pakistan’da da binlerce dükkân ve evi süsler. Atatürk’e karşı Pakistanlılar’ın kalbinde derin hayranlık mevcuttur. Atatürk’e kendi kahramanları nazarıyla bakarlar ve başarıları ile gurur duyarlar. Pakistan’da yüzlerce insan, Mustafa Kemal adını taşır. Bundan başka aynı ismi taşıyan sokaklar, kütüphaneler, parklar ve çeşitli dükkânlar vardır. Ayrıca her yıl Pakistan’da bir Atatürk hokey tumuvası tertiplenir. İkinci Dünya Harbi’nden önce Delhi’de Muhammed Mirza tarafından “Atatürk” adlı Urduca bir gazete çıkarılmaktaydı. Atatürk hakkında Pakistan’da pek çok kitap yazılmıştır, halen de yazılmaktadır. Yedinci ve sekizinci baskıları yapıldığı halde, hâlâ okuyucuların rağbetini kaybetmemiş bazı kitaplar, aynı zevkle okunmaya devam edilmektedir. Atatürk, henüz hayatta iken, o zamanlar Hind Teşriî Meclisi azalarından ve Pakistan’ın şimdiki Moskova Büyükelçisinin babası olan Azhar Ali, Atatürk ve Türkiye hakkında yazdığı bir kitapta Atatürk’ün inkılaplarını müdafaa etmiştir. Bu kitabının 30 sayfalık bir bölümünde, kuvvetli kalemi ile Azhar Ali, İslâmî nokta-i nazarla bakıldığı zaman dahi, Atatürk’ün Osmanlı saltanatı ve hilafetini kaldırmakta, fes ve çarşafı menetmekte, Latin alfabesini kabul etmekte, hafta tatilini cumadan pazara değiştirmekte, dini, devlet işlerinden ayırmakta ve halka modern bir yaşayış tarzını getirmekte tamamen haklı olduğunu ifade etmiştir.

Haber Bültenimize Kaydolun
Türkçe Tarih'in yeni içeriklerinden en önce siz haberdar olun.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Vahdettin, tahtı ve İngilizler
Sercan Yılmaz
- 10 Nisan 2022
30 Ekim 1918 günü Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında Mondros Mütarekesi imzalandı. Mütareke, Osmanlı Devleti için hem savaşın bitişi anlamına geliyordu hem de devletin yıkılışı. Artık işgaller başlayacak ve…
Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmeni olarak Mehmet Tevfik Bilge
Türkçe Tarih
- 22 Aralık 2015
Uzun ömrü boyunca hep ciddi, önemli işlerle uğraşıp milletine ve öğrencilerine yararlı olmayı amaçlayan Mehmet Tevfik Bey, Manastır Askerî İdadisi’nde tarih öğretmeni olarak çalışmaya başladığında Manastır,Balkanlar’da, Osmanlı devleti için istenilmeyen…
10 soruda Osmanlı-Rus Savaşı: 93 Harbi (1877-1878)
Cihan Oktay
- 16 Nisan 2022
Soru 1 – Bu savaşın adı neden ’93 Harbi’? 93 Harbi faciası olarak adlandırdığımız Osmanlı – Rus Savaşı, aslında bugün kullandığımız miladi takvimle 24 Nisan 1877’de başlayan ve 3 Mart…
Fatih’in Beyaz Atı!
Cihan Oktay
- 6 Mart 2022
2015 senesinin son aylarında okuduğum bir makale, tarihte yaşanmış olayların gerçekliklerini tekrar sorgulamama sebep oldu. Bu makale Prof. Dr. Edhem Eldem’in kaleme aldığı “Tarihte Bir Gerçek Üzerine Küçük Bir Araştırma: İstanbul’un Beyaz…
Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşının kaderini değiştirmiş olabilir mi?
Cihan Oktay
- 18 Mart 2021
Bugün Çanakkale Savaşları’nın 106. yıldönümü. Konumuz Atatürk’ün askeri hayatı ile ilgili. Gayrı Resmi Tarih adıyla Atatürk düşmanlarının anlatımlarını ve Resmi Tarih [1] diyerek burun kıvırıp beğenmedikleri tarihi gerçekleri masaya yatıracağız.…
Boğazlar Meselesinden Montrö’ye
Sercan Yılmaz
- 7 Mart 2022
Jeopolitik açıdan dünyanın en önemli yerlerinden biri olan ve Osmanlı’nın elinde bulunan Boğazlar, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlamaktadır. 1453’te İstanbul’un fethiyle birlikte tamamen Türklerin kontrolüne girmiştir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan…