Türkçe Tarih

Uygurca 7. Ders

Yettinçi (7-) Ders – Tekrar

Tebrikler, en zor kısmı atlattınız. Eğer düzenli olarak dersleri tekrar edip ses dosyalarını dinliyorsanız, başlamak dil öğrenmedeki en zor kısım olsa dahi pek zorlanmamış olmalısınız.

Dinleme: Her yedi derste bir önceki derslerin tekrarını yapıp bir de kulak dolgunluğu olması için dinlemelik vereceğiz. Bu dersin dinlemesi Muhebbet Dégen Néme adlı kısa deneme yazısı. Anlamak için yırtınmayın çünkü büyük kısmını anlamayacaksınız. Sadece şu ana kadar öğrendiklerimizle anlayabildikleriniz sizi sevindirsin.

https://turkcetarih.com/uploads/mp3/7-ders-dinleme.mp3?_=1
-çu: Bu ek kelimenin sonuna gelip, bizdeki “ya” sözünün anlamını verir. Avuçu: Ya şu

-mu: Bu ek -çu eki gibi her zaman tek şekilde olur ve eklendiği söze birleşik yazılır. Hem bizdeki soru eki yerine hem de da/de bağlacı yerine geçer. Umu yaxşimu: o da iyi mi, cümlesinde birinci mu, da bağlacı için, ikinci mu soru eki olan mi için kullanılmıştır.

Sıradaki derse geçmeden aşağıdaki sözleri bildiğinizden emin olun:

yaq: hayır (yok)

he’e: evet

qaysi: hangi, hangisi

biraq: ama

çoñ: büyük

égiz: yüksek, uzun

yaxşi: iyi, güzel, hoş

bala: çocuk

qandaq: nasıl, ne tür, ne

ançe: o kadar, onca (çoğu zaman olumsuz yapı içinde kullanılır)

tamaq: yemek

temlik: lezzetli

emes: değil

avu: şu (uzaktaki)

mavu: bu (yakındaki)

néme: ne

ayal: kadın

oquğuçi: öğrenci (okuyucu)

tamaq: yemek (“damak”)

ötmek: geçmek

Aşağıdaki sözler ise zaten telaffuz ve ağız farklılıkları dışında bizdeki karşılıklarıyla aynıdır: bu, u, qelem, luğet, kitab, mu’ellim, bek, xéli, bina, yéñi, kona (köhne), taş (dış), eñ, aq, qizil, oğul…

Kendinizi hazır hissettiğinzde sıradaki derse geçebilirsiniz. Ses dosyalarını telefonunuza ya da mp3 çalarınıza kaydedip sık sık dinlemeyi ihmal etmeyiniz.

Exit mobile version