Türkçe Tarih

Uygurca 46. Ders

https://turkcetarih.com/uygurca/46-ders.mp3

Qiriq altinçi (46-) Ders.

Batur taşqi işler bölümide işleydu. Pitér çet’ellik oquğuçi. U Batur bilen körüşüş üçün keldi. Lékin u Baturni tapalmidi. Şuniñ bilen u Baturniñ xizmetdişi bilen sözlişidu.

1 — Batur barmu?

2 — Barğu deymen. (başqa bir xizmetdişidin soraydu) He rast, téxi kelmidi.

3 — U bügün çüştin burun kélemdu?

4 — Kélidiğu deymen. Sizdin başqa xéli köp adem uni soravatidu. Hemmisi uniñ yardimige muhtac. Muhim işiñiz barmu?

5 — Men cüme küni mekteptin bir işkap (1) bérişini iltimas qilğanidim. Bir neççe kün boldi. Mektep téxiçe cavap bermidi. Bu işni Batur hel qildimu, qilmidimu bilemsiz?

6 — U özi bu işni békitelmesliki mumkin. Belkim başqa rehberler testiq bérişi kérek.

7 — Ularniñ bu işqa köz qarişi qandaq, bilemsiz?

8 — Bir işkap bériş çoñ mesile emes. Rehberler işkap bérişqa qoşulidu. Belkim bu iş Baturniñ éside yoqqu deymen.

9 — Sizniñçe, bu iş hel bulidiğandekmu?

10 — Méniñçe, bir işkap bériş ançe çoñ mesle emes. Rehberler işkap bérişqa qoşulidu.

Kırk altıncı (46.) Ders

Batur dış işler bölümünde çalışıyor. Peter yabancı öğrenci. O Batur ile görüşmek için geldi. Ancak o Batur’u bulamadı. Şu sebeple o Batur’un iş arkadaşıyla konuşuyor.

1 Batur burada (var) mı? — 2 Burada (var) herhâlde. (başka bir iş arkadaşına sorar) A doğru, daha gelmedi. — 3 O bugün öğleden önce gelecek mi? — 4 Gelir herhâlde. Sizden başka pek çok kişi onu soruyor. Hepsi onun yardımına muhtaç. Mühim işiniz var mı? — 5 Ben cuma günü okuldan, bir dolap vermelerini rica etmiştim. Birkaç gün oldu. Okul daha (dahaca) cevap vermedi. Bu işi Batur halletti mi halletmedi mi biliyor musunuz? — 6 O kendi başına bu işi ayarlayamayabilir. Belki diğer müdürlerin onay vermesi gerekiyordur. — 7 Onların bu işe bakışı nasıl, biliyor musunuz? — 8 Bir dolap vermek büyük mesele değil. Müdürler dolap vermeyi kabul ediyorlar. Belki bu iş Batur’un aklında yoktur. — 9 Sizce bu iş hallolacak gibi mi? — 10 Bence, bir dolap vermek o kadar büyük bir mesele değil. Müdürler dolap vermeyi kabul ediyor.

NOTLAR. — (1) Bu sohbette sözü geçen dolap öğrencilerin eşyalarını koyduğu okul dolabı olsa gerek.

Exit mobile version