Türkçe Tarih

İttihatçı haydutlar beni tepeledi

1912 Seçimler - Talha Hızal arşivi

 

Rıza Tevfik – Talha Hızal Arşivi

“İttihatçı haydutlar beni tepeledi. Siz onların sadrazamısınız”

Sopalı seçimler olarak tarihe geçen 1912 seçimleri Türk siyasi tarihinin ilk erken seçimi idi. Çeşitli cephelerde savaşların devam ettiği bu süreçte İttihatçılar mecliste çoğunluğu kazanmak için çeşitli bölgelerde baskı uygulamışlardı. Bu baskı nedeni ile tehdit manasında “sopalı seçim” diye anılsa da bu sopa bir yerde uygulama safhasına geçmiş ve Feylesof Rıza Tevfik Bey şiddetli bir dayak yemişti.

İttihat ve Terakki Fırkasında siyaset yaparken sonra Hürriyet ve İtilaf fırkasına geçen Rıza Tevfik Bey politik tutarsızlıkları ile tanınırdı. 1912 seçimlerinden sonra Gümülcine’de İttihatçılar tarafından şiddetli bir dayak yiyen Rıza Tevfik (Bölükbaşı) Sadrazam Küçük Said Paşa’ya iğneleyici ifadeler kullanarak şikâyetini içeren bir telgraf göndermiş. Said Paşa da bu iğneleyici ve hatta aşağılayıcı ifadelerin bir önemi olmadığını ancak herkesin hukukunu muhafaza etmenin gerekliliğini ifade ederek gerekli soruşturmanın yapılmasını Dahiliye Nezaretine bildirmiş. Rıza Tevfik’in telgrafının suretini de ekte göndermiş.

Said Paşa – Talha Hızal Arşivi

Rıza Tevfik’in Sadrazam Said Paşa’ya telgrafı:

“Der-Saadet’de Sadrazam Said Paşa’ya En âciz bir Osmanlı’nın hukukunu bile te’mîn edeceğinizi bana vaktiyle söylemiş idiniz. İttihatçı haydudlar beni tepeledi. Siz onların sadrazamısınız. Sizi târih-i Osmânî millet (ve) medeniyet nâmına tebrîk ederim.
Feylesof Rıza Tevfik”

Telgraf metninin okuma videosu için bkz:

Exit mobile version