Türkçe Tarih

Aydın’ın Karatepe Köyünde Katliam Yapan Yunan Kuvvetleri

Aydın'ın Karatepe Köyünde Katliam Yapan Yunan Kuvvetleri

Sakarya muharebesinin yıkıcı etkisinin Anadolu insanında sıcaklığını koruduğu ve ufukta büyük taarruzun görüldüğü bir zamanda İstanbul hükûmetinin içinde bulunduğu acziyeti metindeki kelimelerden gördüğümüz bir belge. Günümüzde Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı olan ve bir şehitliğe de sahiplik eden Karatepe köyü 1 Şubat 1922 tarihinde işgalci Yunan birliklerinin büyük bir katliamına uğradı. Bu katliamdan sonra 18 Şubat tarihinde daha büyük bir katliama maruz kalacak Karatepe köyü olaydan yedi ay sonra 7 Eylül 1922 tarihinde Aydın’ın kurtuluşu ile halas bulacaktı.

Dâhiliye Nazırı Ali Rıza Paşa’dan Hariciye Nazırı İzzet Paşa’ya gönderilen bu metne göre 1 Şubat 1922 tarihinde makineli tüfeklerle donanmış Yunan takip müfrezeleri Aydın’a iki saat mesafede yer alan Karatepe köyüne girerek köylülerin camide toplanmalarını emretmişler. Köylüler camide toplandıktan sonra caminin dört köşesine benzin dolu tenekeleri koyarak ateşe vererek infilak ettirmişler. Bu infilak sonucunda caminin tavanı köylülerin üzerine çökerek iki yüz kadar köylünün bu facianın kurbanı olmasıyla sonuçlanmış.

Güvenilir bir kaynaktan alınan istihbarata göre patlama esnasında köylünün feryad ü figanı Karatepe köyüne bir saat mesafede bulunan Şeyh köyünden de işitilmiş. Dâhiliye Nazırı Ali Rıza Paşa, Hariciye Nazırı İzzet Paşa’dan bu facia ve zulmün bir an önce sonlandırılması için çeşitli teşebbüslerde bulunmasını talep etmiş.

Exit mobile version