On bir ay oturdum bir han içinde
Yedi derya geçdim bir gün içinde
Rabbim bize kısmet eyle karayı
Akdeniz üstünde sünbüllü dağlar
Murad Reis oturmuş dümende ağlar
Kral kızı karşısında başın bağlar
On bir ay dedik de göründü dağlar
Sinan Reis, Ahmedoğlu Aydın Reis, Kazdağlı Salih Paşa, Turgut Paşa gibi Barbaros’un yanında yetişen en tanınmış Türk amiralleri, birçok defalar Atlantik’e çıkmış, İspanya, Portekiz ve Fas’ın, bu okyanus kıyılarındaki limanlarına seferler yapmışlardır. Fas, önce Salih Paşa, yüzyılın sonlarında da kesin olarak Ramazan Paşa tarafından fethedilince, esasen Türk imparatorluğunun sınırı da Atlas Okyanusu’na dayanmıştır.
Murat Reis’in seferlerinin en ünlüsü, 12 kadırgadan müteşekkil bir filo ile yaptığı 1627 İzlanda seferidir. Manş Denizi’nden Kuzey Denizi’ne geçerek, Danimarka ve Norveç kıyılarını bombardıman eden Türk amirali, 1627 yılının 20 Haziran günü, Kuzey Kutup Dairesi’ne erişerek, İzlanda kıyılarına demir atmıştır. Türkler, 16 Temmuz’a kadar tam 26 gün İzlanda’ya hakim olmuş, 400 esir ve büyük ganimetle 12 Ağustos’ta Cezayir’e dönmüşlerdir.
1625’de Türkler, Bristol Kanalı üzerindeki Lundy adasını ele geçirerek burasını, Kuzey Atlantik’teki 30-40 kadırgadan müteşekkil filolarının üssü haline getirmişlerdir. 1627 Ağustos’undaki, 10 gün içinde 27 İngiliz gemisi, Türkler tarafından zaptedilmiştir.
Kaynak:
Yılmaz Öztuna, Hayat Tarih Mecmuası, sayı 8, Eylül 1967