0

Propaganda, genellikle bir konu hakkında toplumun düşünce ve bakış açılarını etkilemek amacıyla kullanılan yöntemlerin herhangi bir türü olarak tanımlanır. I. Dünya Savaşı’nın devletlerarası ilk topyekûn çatışma olması, hükümetlerin halklarına verecekleri gönüllü yazılmaktan tutun da yiyecek tasarrufuna kadar uzanan yelpazedeki mesajları aktarmaları için olabildiğince yaygın araçlar seçmeleri sonucunu doğurdu. Propaganda toplumun duygularına hitap ederek savaşın acılarını esprinin arkasına saklamak istemeye de yönelik olmuştur. Her savaş döneminde de görüleceği üzere bayraklar ön plana çıkmıştır. Savaşı kendilerinin kazanacağı ve güçlü oldukları imajı verilmek istenmiştir. Osmanlı Devletinin dahil olduğu ittifak devletleri kralları padişah ile birlikte ön plana çıkartılmıştır. Afiş ve kartpostallarda çocuk imajından da yararlanılmıştır. [1]

Kaynakça:

[1] – Almanca olan kartpostalları Türkçeye çeviren Torbalı Yedi Eylül Anadolu Lisesi Almancaca öğretmeni arkadaşım Sayın Gökhan Özenç’e teşekkür ederim.

Ü. Gülsüm Polat, “Savaş, Propaganda ve Kartpostallar”, Avrasya İncelemeleri Dergisi (AVİD) I/2, (2012), s. 243-268.
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=1159
http://tarihvemedeniyet.org/2009/08/1-dunya-savasinda-turk-alman-propanda-afisleri/
http://www.lozanmubadilleri.com/osmanli-donemi-propaganda-kartpostallari-resimleri,28.html
http://forum.paticik.com/read.php?17,1847298

Necat Çetin
1963 İzmir Torbalı Ormanköy köyünde doğdu. İzmir Yapıcıoğlu İlkolu, Torbalı Lisesi ni bitirdi. 1986 Ege Üni. Tarih Bölümü mezunu. Dokuz Eylül Üni. Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi Ens. Yükseklisans aldı. Uzman Tarih öğretmeni. Gaziantep, Bitlis ve İzmir'de çeşitli lise ve ilköğretim okullarında öğretmenlik yaptı, Bayındır Ülfet Onart Anadolu Lisesi ve Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulunda müdürlük görevvinde bulundu. Şuan İzmir Torbalı Özbey İÖO. okul müdürü. Osmanlı Nüfus tarihi, kültür ve halk edebiyatı alanında derleme ve araştırmaları vardır. 20 ye yakın ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda bildiri ve tebliğ sundu.

Planlı dil çalışması

Önceki yazı

Mustafa Kemal evimize ilk defa geliyor

Sonraki yazı

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Yorumlar

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha fazla yazı Birinci Dünya Savaşı