Türkçe Tarih Yazarları
Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi ve aynı üniversitede bulunan Turan Halklarını Araştırma Topluluğu'nun yönetim kurulu üyesidir. Orta Çağ Türk Tarihi, Türkistan Tarihi ve Azerbaycan Tarihi üzerine araştırmalar yapmakta ve 4 yıldır Kırıkkale Tanrıdağ Türkçüler Derneğinde bu konular üzerine eğitim konferansları vermektedir.
Son yazılar Ali Kaancan Zilkaya
Giresun/Tirebolulu olan Alpcan Sakal, 2018 yılında "Topal Osman Ağa'nın Öldürülmesi" konulu bitirme tezi ile Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun olmuştur. İlgi alanı Orta Çağ Türk Tarihi olup bu konu üzerinde çok sayıda yazdığı makaleler mevcuttur. 2013 yılından beri Giresun Işık Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Öte yandan bir müddet Tireboluhaber.net sitesinde haber editörlüğü görevi yürütmüştür. Tarihi, halk diline indirgeyerek herkesin anlayabileceği ve sevebileceği bir tarih yazımı içerisinde tarih bilinci oluşturmayı amaçlamaktadır.
2014 yılında Türkeli Dergisinde yazarlık yapmaya başlayan yazar, derginin kapanmasıyla birlikte, Türkçe Tarih Dergisi‘ne kuruculuk etmiş ve günümüzde de yazılarını burada yayınlamaktadır.
Yazar Türkçe Tarih sistemi üzerinde genellikle Milli Mücadele, Atatürk ve Türk Devrimleri üzerine yazılar yazmaktadır. Uzun bir süredir, Rıza Nur ve Hatıratı üzerine araştırmalar yapmakta ve bu çalışmaları ile tanınmaktadır.
Kendisinin diğer önemli tarihçilerle birlikte kolektif olarak yayınlanan, Şahsiyetler isimli kitapta, Doktor Rıza Nur'un biyografisini kaleme almıştır.
Elçin Öztürkoğlu
TuvART.net ve TuvARTHaber.com Proje Sahibi ve Yöneticisi
AİLE
- 24 Temmuz 1975 Erzurum / İspir doğumlu,
- Büyük dedesi Sebahattin Öztürkoğlu tarafından doğru bir sosyal
birey olmanın temel eğitimini aldı,
- 4 çocuklu bir ailenin son ve tek kız çocuğu,
- Bir kızı var, adı Tuva,
EĞİTİM
- İspir, 25 Şubat İlkokulu, Mezun
- Erzurum, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım,
Lisans, Mezun,
- Erzurum, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Kamu Yönetimi, Lisans, Öğrenci
İŞ YAŞAMI
- Mesleki yaşamını Web Teknolojileri ve Tasarımı üzerine geliştirdi,
- Nihai olarak çalıştığı firmanın Yapay Zekalı Chatbot projesinin Veri
Bilginliğini, Metin Yazarlığını, Tasarım, Geliştirme ve Eğitim yönetimini
yaptı, Bu çalışma CX Awards tarafından "İyi Fikir Ödülü" almıştır.
GÖNÜLLÜLÜK
- Sosyal Duyarlılık ve Milliyetçilik sorumluluğu çerçevesinde sayısız
Sivil Toplum Kuruluşu ile gönüllü olarak çalıştı
SOSYALİTE
- Türk Kültürü ana başlığında, Türk Sanat Tarihi ve Türk Genel Tarihi
üzerine çalışmalar yaptı,
- Çalışmalarında ortak fikirlere sahip olduğu kişilerle araştırmalarını
derinleştirdi,
- Bu çalışmalar dahilinde Halûk Tarcan ile faaliyetler yürüttü,
- Çalışma konu başlıklarında yetkin isimlerle röportajlar yaptı,
- Muazzez İlmiye Çığ, Fehim İbrahimhakkıoğlu, Kazım Mirşan, Haluk
Tarcan, Alim Kasımov, Prof. Dr. Abdulhaluk Çay, Prof. Dr. Engin Beksaç,
Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, İmamyar Hasanov, Nevid Müsmir, Turgay Tüfekçioğlu,
Lisinia Kanserle Mücadele Proje Sahibi Öztürk Sarıca öne çıkan
röportajlarından birkaçıdır.
Son yazılar Elçin Tuva
Yazar 1957 Ankara doğumludur. Mimar Kemal İlk ve Orta Okulu'ndan sonra 1974 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1980 yılında da ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nü bitirmiştir. 2016 yılında da iş yaşamını bırakarak ’Yaşam bilinçtir’’ sav sözü ile kurduğu Sarpdere Atölye’nin bulunduğu Sarpdere köyüne yerleşti. Burada sürdürülebilir bir yaşam yanında ekolojik tarım ve sanatla (ağırlıkta ahşap yontular, ürünler) ilgileniyor, aynı zamanda da bilinçlenme üzerine sorgulamalarını yazıyor. Amacı, eğitim amaçlı bir sosyal proje olan Sarpdere Atölye’nin aktivitelerini önümüzdeki yıllarda özellikle gençlere ve kadınlara yönelik olarak yaygınlaştırmaktır. Yaklaşık 10 yıldır yaşadıklarından da yola çıkarak, bilinçlenme konusundaki sorgulamalarını yazıya dökmektedir. İlk kitabı olan Bilinç (D)evrimi, Us SU mahlası ile yayınlandı. Devamında yine bilinçlenme üzerine bir rehber kitap hazırlamaktadır.
Son yazılar Hüseyin Mustafa Güvendağ
1992 yılında Rize'de doğdu. Lise eğitimini Rize Lisesinde tamamladı ve akabinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 2014 yılında mezun oldu. 2017 yılında ise OMÜSBE Tarih Yüksek Lisans programını "Atatürk Döneminde Müteşebbis Sınıfın Geliştirilmesine Yönelik Tasarruflar" adlı tezi ile bitirdi. Halen İstanbul Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında doktora eğitimine devam etmektedir. İleri derecede İngilizce bilmektedir.
Son yazılar Mustafa Koç
- Son Osmanlı Meclis-i Mebûsan Seçimlerinde (1919) Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın Taşra Teşkilatı: Namzetler Meselesi
- Garbî Türkistan’da Sovyet İdaresinin Tesisi Üzerine Notlar
- Tarih yazımı: yönelişler üzerine güncel bir derleme
- Milli Mücadele: Askeri Muhteviyata Haiz Kitap ve Tezler Üzerine Bazı Notlar
- Birinci Meşrutiyet Döneminde Meclis-i Mebusan ve İstizah (Gensoru)
- 1876 Kanun-i Esasi’de Yasama-Yürütme İlişkileri: Kavramsal Çağrışım (Kuvvetler Ayrılığı) – İçerik (Kuvvetler Birliği) Uyuşmazlığı
İshak Kuşu-Yitik Çulun Peşinde ve Cimriname-Kerameti Kendinden Menkul Bir Destan romanlarının yazarı.
Son yazılar Mustafa Yörü
Son yazılar Necat Çetin
- İzmir ve ilçeleriyle ilgili bazı eski kartpostal görüntüleri
- Rumi 1320/21 Yılı Son Osmanlı Nüfus Sayımında Nüfus Esas Defter Kayıtlarındaki Hane Reislerinin Sanat Ve Sıfatlarının İzmir Torbalı Nahiyesi’nde Yerel Ekonomik Faaliyetler Açısından İncelenmesi
- I. Dünya Savaşı İttifak Devletleri propaganda afiş ve kartpostallarından örnekler
- İşkodra Alay Sancağının Bulunma Hikayesi
- “Baba Ben Ölmedim.”
- Mursallılı İsmail Efe ve Destanı
Son yazılar Prof. Dr. Adalet Tahirzade
9 Ekim 1988 İstanbul doğumlu tarihçinin memleketi Giresun’dur. İlk ve ortaöğretimini İstanbul’da tamamlamıştır. Sakarya Üniversitesi Tarih bölümünü bitirmiştir. Eğitim kurumlarındaki 8 yıllık öğretmenlik kariyerine yine bir eğitim kurumu olan Uğur Okulları bünyesinde öğretmen ve yönetici olarak devam etmektedir. 2017 yılında “Mustafa Kemal’in Muhafız Komutanı Giresunlu Osman Ağa” isimli ilk çalışmasını yayınlamıştır. Ardından Nisan 2020’de İstanbul’un işgal yıllarını ve İstanbul’un kurtuluş sürecini anlatan “İşgalden Kurtuluşa İstanbul” adlı çalışmasını yayınlamıştır.
2016 yılı Kırıkkale Üniversitesi Arapça Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunudur. Doğu Dilleri özelinde Arapça, Farsça, Mandarin Çincesi, Azerbaycan Türkçesi çalışmakta ayrıca Yabancı Dil Öğretimi hakkında araştırmalar yürütmektedir. Aslen Samsunlu olan Kılıç, halen Diyarbakır ilinde Yabancı Dil (Arapça) öğretmeni olarak görevine devam etmektedir.
Son yazılar Şüheda Kılıç
19 Mayıs 1978 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta ve yüksek öğrenimini İzmir’de tamamladı. 2000 senesinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili Edebiyatı bölümünden mezun oldu ve İngilizce öğretmeni olarak atandı. Çeşitli ilk ve orta öğretim kurumlarında görev yaptı. İkinci Lisans Eğitimini Uluslarası İlişikler alanında tamamladı. Öğrenci koçluğu, Optimum dengeli Modeli, NLP, Zihin Haritaları Uygulayıcı eğitimi gibi pek çok konuda eğitim aldı. Halen bir devlet kurumunda görevine devam etmekte, Türk tarihi ve pek çok konuda araştırmalar yapmakta, araştırmalarını bloğunda yayınlamakta ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde İngiliz Dili Öğretimi alanında yüksek lisansına devam etmektedir.
Son yazılar Tuba Kızılkan
1984 yılında Kırıkkale’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kırıkkale’de tamamladı. 2013 yılında ‘İşletme’ alanında Lisans Eğitimini tamamladı. Halen Niğde Üniversitesi ‘Tarih’ Bölümü öğrencisi olan Ümit Doğan, evli ve bir çocuk babasıdır.
Son yazılar Ümit Doğan
- Topal Osman olayı, Cumhuriyet tarihinin istismara en açık meselelerinden birisidir
- Milletim benim için rahatsız olmasın!
- Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir!
- Geçmişten günümüze işbirlikçi din adamları, İskilipli Atıf Hoca ve Şapka Kanunu üzerine bir değerlendirme
- Bağımsız Kürdistan’ı Kurmak İsteyen Türklerin İsyanı: Koçgiri